Παρασκευή, 28 Ιαν 2022

Κυβέρνηση- Υπουργείο Υγείας μας γυρίζουν 40 χρόνια πίσω. Λειτουργούν ξανά το Ψυχιατρείο της Λέρου ως “Αποθήκη Ψυχών”(!!). Χωρίς σχόλια….

Σαράντα χρόνια μετά τη κατακραυγή για τις εικόνες φρίκης που αντίκρισε η διεθνής κοινότητα στο λεγόμενο Ψυχιατρείο Λέρου, δηλαδή τον τόπο μαζικής εξορίας και μαρτυρικής τιμωρίας ανθρώπων που έπασχαν από ψυχικά νοσήματα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει από την πίσω πόρτα νέες διακομιδές ανεπιθύμητων και ανήμπορων ασθενών. Επί Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη και με Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας τη κ. Ράπτη το πρώην κολαστήριο της Λέρου ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει ως “αποθήκη ψυχών”.

Η απόφαση είναι δεδομένη. Τα 2 Δημόσια Ψυχιατρεία (ΨΝΑ και Δρομοκαιτείο) θα αδειάσουν και οι ακούσιοι και ανήμποροι ασθενείς θα μεταφερθούν είτε στις λιγοστές δημόσιες δομές (που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους) είτε στις κερδοφόρες ιδιωτικές κλινικές με τις σχετικές διευκολύνσεις που τους πρόσφερε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.

Πρόσφατα δηλώθηκαν από τη Λέρο κενές θέσεις ασθενών και ήδη έχει αποφασιστεί η διακομιδή ασθενών από το Δαφνί, το Δρομοκαίτειο και το Ψυχιατρικό Τμήμα του Θριασίου Νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις δε υπηρεσιακών παραγόντων της 2ης ΥΠΕ ανάφεραν “ότι θα μεταφερθούν εκεί μόνο όσοι ασθενείς υπογράψουν ότι δέχονται τη μεταφορά ή σε περίπτωση που δεν μπορούν οι ίδιοι, θα υπογράψουν για αυτούς οι δικαστικοί συμπαραστάτες τους. Κανείς δεν θα πάει με το ζόρι”.

Ήδη, 2 Ψυχολόγοι από το Δρομοκαίτειο, ενημέρωσαν την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές με επιστολή όπου αναφέρουν : “ Τις αποφάσεις αυτές για τη μετάβαση επιβεβαίωσαν και στελέχη της 2ης ΥΠΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι μεθοδεύεται πλέον συστηματικά μεταφορές ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να προκαλεί τεράστια ανησυχία δεδομένου του ιστορικού βάρους μια τέτοιας επιστροφής σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών και δεδομένου ότι από το 1982 έχουν απαγορευτεί οι μεταφορές ασθενών στη Λέρο.” Σημειώνουν δε ότι οι μονάδες αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν στη Λέρο δεν είχαν σκοπό να αποτελέσει ξανά το νησί “την αποθήκη των μεγάλων Ψυχιατρείων για ανεπιθύμητους ασθενείς”. Ζητάνε δε από την Επιτροπή να παρέμβει στα εμπλεκόμενα θεσμικά και επιστημονικά όργανα ώστε να αποτραπεί η μεταφορά ασθενών από τις ψυχιατρικές κλινικές των αστικών κέντρων στις δομές της Λέρου. Και καταλήγουν στην επιστολή, ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα τους: “Πόσες από τις επικείμενες μεταφορές ασθενών στη Λέρο αφορούν ασθενείς που ανήκουν στο Τομέα των Δωδεκανήσων;Ποιους θεραπευτικούς σκοπούς (εκτός από την ψυχρή μετάθεση του προβλήματος των “νεοχρόνιων” ασθενών όσο πιο μακριά γίνεται) εξυπηρετούν αυτές οι μετακινήσεις και γιατί δεν λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι ασθενείς να μην απομακρύνονται από τους τόπους τους και τους οικείους τους; Πως νοείται ψυκοκοινωνική αποκατάσταση σε χώρους εντός του παλίου Ψυχιατρείου και σε ένα τόπο που η πρόσβαση είναι δύσκολη.”

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λειτουργία Ψυχιατρικών κλινικών σε Νοσοκομεία που μπορούν να ανοίξουν άμεσα ( ΓΟΝΚ και Ερυθρός) να ενισχύσει με Ιατρικό και Νοσηλευτικό τις υπάρχουσες Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας και να προχωρήσει το σχεδιασμό για δημιουργία νέων Ψυχιατρικών Κλινικών σε Γενικά Νοσοκομεία, επιλέγει να μας γυρίσει 40 χρόνια πίσω, αποδεικνύοντας με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχουν πρόθεση να στηρίξουν και να προχωρήσουν τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, αλλά στόχος τους είναι η επαναφορά πρακτικών νοσηλείας ψυχικά ασθενών που έχουν ξεπεραστεί τόσο επιστημονικά όσο και στην ιστορική μνήμη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ τα σχέδια της που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην στήριξη ενίσχυση και ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Εκτός εάν θέλει να επιβεβαιώσει το σχετικό τίτλο δημοσιεύματος στην Εφημερίδα των Συντακτών “Σήμερα η Λέρος, αύριο η Σπιναλόγκα κ. Πλεύρη;”.

Τέλος καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ και τα Σωματεία των Ψυχιατρείων και των Νοσοκομείων να πάρουν ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν τη μεταφορά ασθενών στη Λέρο. Γιατί, όπως λέει και ο Λαός “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…”

BANNER ΛΟΙΠΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ

­logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σωματείο Ψ.Ν.Α: Χέρι- χέρι «Ταξικές Δυνάμεις ΠΑΜΕ»- ΔΑΚΕ- Διοίκηση. Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…

Η «Ενίσχυση» του ΕΣΥ με την ΑΛΗΘΕΙΑ των αριθμών. Μείωση κατά -3.465 των Μονίμων Εργαζομένων στην Υγεία επί Κυβέρνησης Ν.Δ.

Είναι Απίστευτοι(!!). Αντί να συστήσουν επιπλέον Θέσεις Νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ καταργούν εκατοντάδες Οργανικές θέσεις ΔΕ-ΥΕ με βάση το «οικονομικό ισοδύναμο». Το «Νέο ΕΣΥ» στη πράξη…

1991-2022: 30 χρόνια μετά, ένας Μητσοτάκης στέλνει ξανά τα ΜΑΤ σε Νοσοκομείο. Άξιος συνεχιστής του Πατρός ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης….

Συνταγματική Εκτροπή η «απόφαση» της Κυβέρνησης της Ν.Δ για απόλυση των Υγειονομικών που είναι σε Αναστολή. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ….

Κυβέρνηση – Υπουργείο Υγείας. Με την Πανδημία να προελαύνει με χιλιάδες κρούσματα και το ΕΣΥ στα όρια του, μειώνουν 20.700.000 € το κονδύλι του 2022 για τα δεδουλευμένα των Υγειονομικών(!!).

Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης στη Βουλή: » Έχουν ήδη προκηρυχθεί οι 5.000 Θέσεις για την Υγεία». Πέρα από επικίνδυνοι, είναι και επίσημα ΨΕΥΤΕΣ!!.

Ανακοίνωση της Παράταξης ΑΡΜΑ ΨΝΑ(ΔΑΦΝΙ)

Επίδομα: Να δοθεί σε ΌΛΟΥΣ τους Υγειονομικούς χωρίς εξαιρέσεις και Αποκλεισμούς ΑΦΟΡΟΛΌΓΗΤΟ- ΑΚΑΤΆΣΧΕΤΟ. ΤΏΡΑ!!!

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για το έκτακτο Επίδομα σε Συνταξιούχους και ΑμεΑ. Οι Υγειονομικοί ΕΚΤΟΣ(!!). ΓΙΑΤΙ;