Κυριακή, 17 Νοέ 2019

Κυβέρνηση Ν.Δ- Υπουργείο Υγείας: Ξεχρεώνουν το δεύτερο «γραμμάτιο» στους Φαρμακοβιομήχανους…

Όπως αναδεικνύεται από το Νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης της Ν.Δ, από τα πρώτα Νομοσχέδια, απροκάλυπτα και χωρίς ντροπή,  αρχίζουν να ξεπληρώνουν τα «γραμμάτια» που υπόγραψαν με τους Φαρμακοβιομήχανους….

Έτσι μετά το πρώτο «γραμμάτιο», την ένταξη των οφειλών από  το rebate και το clawback των ετών 2013 έως το 2018 προς το Κράτος που «δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης αποπληρωμής τους σε έως  120 δόσεις!!» προχωρούν στην εξόφληση και  δεύτερου «γραμμάτιου», που αφορά τη κατάργηση της πρόσφατης Νομοθεσίας για τα Ιατρικά Συνέδρια.

Τα ιατρικά συνέδρια υπήρξαν προνομιακό πεδίο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να ασκούν «επιρροή» στην ιατρική κοινότητα. Αυτή η «επιρροή» κυμαίνονταν από την προσπάθεια κατευθυνόμενης πληροφόρησης έως την ευθεία απόπειρα χρηματισμού, προκειμένου να συνταγογραφούνται σκευάσματα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών.

Την εποχή των παχιών αγελάδων (2004-2010), υπήρξε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα 5 δις ευρώ κατά έτος και η «επιρροή» έφτασε στο κατακόρυφό της.

Μετά το 2015 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΣΥ άρχισαν να συζητούν με τις ιατρικές κοινότητες και τις φαρμακευτικές εταιρείες τη θέσπιση ενός κώδικα, ώστε σταδιακά η χρηματοδότηση των ιατρικών συνεδρίων να υπακούει σε κανόνες, να υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος και η διαχείριση να αποβεί σε όφελος της επιστημονικής γνώσης.

Μετά από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ του υπουργείου Υγείας, των ιατρικών κοινοτήτων και των φαρμακευτικών εταιρειών υπήρξαν ρυθμίσεις στο νόμο 4600/2019 και βάσει αυτών εκδόθηκε υπουργική Απόφαση για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Κι ενώ υπήρχε προσδοκία να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις από το φετινό φθινόπωρο, η κυβερνητική αλλαγή τινάζει τα πάντα στον αέρα, όπως συνέβη και με τα Σώματα Επιθεωρήσεων και την Αρχή Ανταγωνισμού.

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου(;)  με απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη αναστέλλεται η υπουργική Απόφαση και ανακαλείται η σχετική εγκύκλιος. Εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε πώς προέκυψε και πού αποσκοπεί η ενέργεια της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Από τη μια η έντονη ενόχληση των φαρμακευτικών εταιρειών που χάνουν τη δυνατότητα «επιρροής» και κατευθυνόμενης Συνταγογράφησης στην οποία είχαν εθιστεί επί δεκαετίες και από την άλλη πιέσεις των γνωστών νεοφιλελεύθερων κύκλων της ιατρικής κοινότητας – με κύριο εκφραστή την ομάδα νοθείας του ΠΙΣ- οδήγησαν τους κυρίους Κοντοζαμάνη και Κικίλια σε ανάκληση του πλαισίου εκλογίκευσης που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και δε μένουν μόνο στις ανακλήσεις.

 Έχουν αρχίσει να μελετούν ακόμη και την κατάργηση του ΚΕΣΥ..

 

BANNER ΛΟΙΠΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ

­logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυβέρνηση Ν.Δ- Υπουργείο Υγείας: 2.400.000€, για ανανέωση εξοπλισμού 2 Νοσοκομείων, παραμένουν «παγωμένα» στα συρτάρια τους…

Αστυνομικοί απειλούν να συλλάβουν Γιατρούς στο Θριάσιο, συλλαμβάνουν με χειροπέδες Νοσηλευτή στη Κέρκυρα!!. Επιτέλους. Ήρθε η Κανονικότητα!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ο «Λαγός» ΠΙΣ προχωρά την εργολαβία που του έχει αναθέσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Υγείας. Διοργανώνει Ημερίδα ενημέρωσης για τα ΣΔΙΤ!!!

Τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, που «ξεχνούν» να καταγγείλουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της Ν.Δ…

Κυβέρνηση Ν.Δ- Υπουργείο Εργασίας: Οριστικό Τέλος(;) στη παράταση των συμβάσεων του Επικουρικού Προσωπικού στις Δομές της Πρόνοιας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της παραταξης ΔΡΑΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ του ΓΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ

Νοσοκομείο Νίκαιας: Το Επιτελικό Κράτος Ν.Δ- Ε.Ν.Ε είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.. Επιτέλους, ήρθε η κανονικότητα!!!.

Ολοκληρώθηκε η επανεξέταση των Θέσεων Γιατρών των ΤΕΠ 1ης κ΄2ης ΥΠΕ. ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!!

ΜΑΤ στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΜΕΑ Γλυφάδας!