Σάββατο, 4 Δεκ 2021

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ του Γιώργου Ζαΐρη

Απρίλης 2018

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ψυχική Υγεία, δηλαδή με την επιστολή – αποτίμηση του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2017 με τίτλο ΄΄ Το μέλλον των ψυχιατρικών νοσοκομείων σε ένα περιβάλλον κοινοτικής ψυχιατρικής. Κατάργηση ή μετασχηματισμός και με ποιες προϋποθέσεις’’  αλλά και το προς ψήφιση νομοσχέδιο που έχει άρθρα για την ψυχική υγεία. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους του ΨΝΑ Δαφνί μπαίνει και πάλι το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει στο Νοσοκομείο μας εδώ και μια 20ετία, ΄΄κλείνει ή δεν κλείνει το Δαφνί΄΄; ΄΄Διαλύεται το ΨΝΑ΄΄; ΄΄Παίρνουν τα ΚΨΥ και τις δομές και οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν αυτές΄΄; ΄΄Και ποιοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα πάνε΄΄; Αυτές τις ημέρες που υπάρχει αυτό το θέμα με τα Ψυχιατρεία οι εργαζόμενοι πάλι είναι σε αναστάτωση. Άλλοι θέλουν από τις δομές να έρθουν στο Δαφνί, άλλοι να φύγουν σε αλλά Νοσοκομεία ή σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Γιατί ξαναερχόμαστε στα ίδια και στα ίδια;

Η μη διατήρηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα  Ψυχιατρικά  Νοσοκομεία  δεν εξασφαλίζει τη θεραπευτική συνέχεια. Η διασύνδεση των τμημάτων  οξέων περιστατικών των Ψυχιατρείων  με τις στεγαστικές  δομές συμβάλει αποτελεσματικά στην ομαλή μετάβαση του ασθενή στην κοινότητα. Η ίδια θεραπευτική ομάδα αναλαμβάνει τον ασθενή από την εισαγωγή του στο τμήμα οξέων μέχρι την επανένταξη του. Αυτό αποκόβεται όταν οι στεγαστικές δομές αποσυνδεθούν, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, και περάσουν στις ΥΠΕ. Επίσης η μη διατήρηση των Κ.Ψ.Υ. διοικητικά και οργανωτικά στα Νοσοκομεία, θα αποτελέσουν την απόσχιση των Κέντρων με σημεία αναφοράς που αυτή την στιγμή είναι τα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας  και αφού έληξε το σύμφωνο Αντόρ – Λυκουρέντζου για την ψυχική υγεία η Ε.Ε. δεν ζήτησε ρήτρες, δεν ζήτησε να επιστραφούν οικονομικοί πόροι για αυτά που δεν έγιναν, δεν έβαλε νέο χρονοδιάγραμμα, αλλά ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Αντί λοιπόν να υπάρχει ένας ουσιαστικά ανοιχτός διάλογος, θεσμικές συναντήσεις με εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα για να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο για την ψυχική υγεία γίνονται κλειστές ομάδες οι οποίες δεν αποτυπώνουν τα ακριβή στοιχεία των Νοσοκομείων & των υπηρεσιών. Επίσης διάφοροι ΄΄ειδικοί΄΄ συνωστίζονται στα Υπουργικά φουαγιέ χαράζοντας τις δικές τους γραμμές και θέσεις όχι για το καλό των ασθενών αλλά για ιδίων όφελος (είτε οραματικών, είτε χρηματοδοτικών).

Με θλίβει το γεγονός ότι πάμε να αντιγράψουμε κακέκτυπα σχέδια ευρωπαϊκών κρατών για την Ψυχική Υγεία. Θεωρώ ότι είναι λάθος προσέγγιση. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Οι δομές και οι λειτουργίες από κράτος σε κράτος διαφέρουν. Δεν μπορεί να συγκριθεί η Γερμανία, η Γαλλία με την Ελλάδα.  Ακόμα και μέσα στην δικιά μας χώρα δεν μπορούν να συγκριθούν το σχέδιο π.χ. του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων ή της Πέτρας Ολύμπου ή της Κέρκυρας με την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Ακόμα και τα 3 εναπομείναντα Ψυχιατρεία στην Ελλάδα έχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο λειτουργίας και στην δομή που έχουν στηθεί.  

Με θλίβει επίσης το γεγονός ότι φτιάχτηκε μια Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση χωρίς σαφές πλάνο, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τομείς ευθύνης, και οι δομές και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας αναπτύχθηκαν άναρχα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν έχουν υπηρεσίες και άλλες περιοχές όπου συγκεντρώνουν πολλές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο που εργάζομαι. Αντί για 18 ΚΨΥ σε όλη την Αθήνα που ήταν σχεδιασμένα να φτιαχτούν,  δημιουργήθηκαν 2+1 και αυτά υποστελεχωμένα. Στον αντίποδα δημιουργήθηκαν πάνω  από 100 στεγαστικές δομές για τις ανάγκες της αποασυλοποίησης.  

Σαν κόμμα, στο μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων μας είμαστε υπέρ της Δημόσιας ανάπτυξης δομών & υπηρεσιών σε αντίθεση με  νεοφιλελεύθερα κέντρα και με τους πολιτικούς εκφραστές τους στο πολιτικό σκηνικό (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που θέλουν να διαλύσουν κάθε δημόσια υπηρεσία και να προσφέρουν στους φίλους και ημέτερους (ιδιώτες) την δημόσια περιουσία.  Όταν όμως ερχόμαστε και εμείς να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία, δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των δομών και των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας αμιγώς από το Δημόσιο αλλά και από τους ιδιώτες(ΜΚΟ). Εδώ υπάρχει η διαφωνία μου, θα μου επιτρέψετε να έχω την δική μου άποψη και θέση στην οποία θα σας αναπτύξω ως εργαζόμενος του  ΨΝΑ για 20 έτη.   

 Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής  καλούμαστε να παρέχουμε στην κοινωνία σε 1ο, 2ο, και 3ο βαθμό υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & απεξάρτησης . Με πλέον μοναδικές υπηρεσίες στην κοινωνία και  στο Δημόσιο (απεξάρτηση, προβληματικής χρήσης του διαδικτύου , Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Ιατρείο Μελέτης ΨΥ κα). Παρέχουμε υπηρεσίες σε  ασθενείς που νοσηλεύονται με το άρθρο 69 , το σύνολο των  εισαγγελικών παραγγελιών καθώς και περιστατικά που οδηγούνται σε αυτό από όλη την Ελλάδα. Με 1.146 ανεπτυγμένες κλίνες νοσηλείας – φιλοξενίας και έχει το μεγαλύτερο Δημόσιο Δίκτυο Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Απεξάρτησης με περισσότερες από 100 δομές ενταγμένες στη κοινότητα. Με το 60% των περιστατικών  που φθάνουν στο Νοσοκομείο μας στατιστικά θα είχε αντιμετωπιστεί σε πρώτο βαθμό στην κοινότητα, αν αυτά είχαν δημιουργηθεί και λειτουργούσαν πλήρως. Νοσηλεύει σε καθημερινή βάση περίπου 1.050-1.100 ασθενείς, ενώ πάνω από το 60% αυτών φιλοξενούνται σε Δομές που βρίσκονται στην κοινότητα. Εξυπηρετεί ετησίως περισσότερες από 45.000 εξωτερικές επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία καθώς και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 25.000 ραντεβού & επισκέψεις στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας καθώς και 95.000 συνεδρίες & εξετάσεις στις Μονάδες Απεξάρτησης.

Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι για τώρα αλλά για τις επόμενες δεκαετίες χρειάζονται τέσσερα πράγματα. Στόχο, προσωπικό, πόρους και κτιριακές εγκαταστάσεις:

 • Στόχο, τα Δημόσια Ψυχιατρεία να είναι οι ΠΥΛΩΝΕΣ της Ψ.Μ. ΑΝΟΙΧΤΑ, παραγωγικά και ενταγμένα στις Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. Όχι με κλείσιμό ή με συρρίκνωση των δομών τους αλλά με προοπτική, σχέδιο και όραμα. Με τα Ψυχιατρεία ως σημείο αναφοράς και κόμβο στην Δημόσια Ψυχική Υγεία. Ο στόχος είναι η θεραπεία του ψυχικά ασθενούς με αξιοπρέπεια. Πώς μπορεί να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των ασθενών όταν τελικά η επιθυμία του κράτους είναι να συρρικνώσει  τα Δημόσια Ψυχιατρεία. Αυτές τις θέσεις ας τις έχουν οι άλλοι (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ. Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση.
 • Προσωπικό, η υποστελέχωση στα Ψυχιατρεία έχει χτυπήσει κόκκινο. Τμήματα, κλινικές, δομές είναι οριακά και ίσως πολλές φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας. Άμεσες προσλήψεις ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων
 • Πόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου στην εικοσαετία (1998 -2018) δαπανήθηκαν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και κρατικό προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία. Τα μεγαλύτερα κονδύλια διοχετευτήκαν σε ΜΚΟ που εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του κράτους για υπηρεσίες και έφτιαξαν δομές με  γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις του κράτους χωρίς κανένα έλεγχο. Πακτωλός χρημάτων και ασυδοσίας. Φανταστείτε όλα αυτά τα χρόνια να είχε χρηματοδοτεί αμιγώς η Δημόσια Ψυχική Υγεία και όχι οι ΜΚΟ.  
 • Κτιριακές εγκαταστάσεις, το ΨΝΑ ενοικιάζει 73 ακίνητα. Αν δούμε έναν-έναν τους ιδιοκτήτες και τα χρήματα που έγιναν από τα πρώτα συμβόλαια θα γελάσει κάθε πικραμένος. Η λύση δεν είναι συνεχίσουμε τα ίδια λάθη των άλλων κυβερνήσεων.  Η λύση είναι τα κενά δημόσια κτίρια. Είναι πολλά και διαθέσιμα.

Υπάρχει λύση για το ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ; ΝΑΙ υπάρχει. Με απλά βήματα.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής :

ΑΜΕΣΑ η έγκριση του νέου οργανισμού (αναμόρφωση) του ΨΝΑ ΝΠΔΔ. Στον νέο Οργανισμό το  Νοσοκομείο μας θα είναι ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΟΛΩΝ των ιατρικών, νοσηλευτικών, διοικητικών και τεχνικών τομέων και υπηρεσιών που διαθέτει αλλά και ότι απαιτείται ώστε να αναπτυχθούν οι εκάστοτε ανάγκες της κοινωνίας και να πιστοποιηθούν οι υπηρεσίες , οι δράσεις και οι δομές του Νοσοκομείου μας.

Μετά την έκδοση του νέου οργανισμού που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής :

 • Κλίνες, να μην χαθεί καμία ψυχιατρική κλίνη στο σύστημα και να μην αφαιρεθεί καμία θέση στην κοινότητα διότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.
 • Διασύνδεση εκάστου ΚΨΥ (σήμερα έχουμε 3 ΚΨΥ) με Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου μας, για ασθενείς που χρήζουν εκούσιας νοσηλείας καθώς και για όσους ασθενείς έχει εκδοθεί Εισαγγελική εντολή.
 • Κοινοτικό Δίκτυο Υπηρεσιών, δημιουργία Νέων Κέντρων Ψυχικής Υγείας σε 24ωρη λειτουργία ανεπτυγμένα ανά ΤΟΨΥ. Κέντρα ημέρας τα οποία θα λειτουργούν εντός των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
 • Προαγωγή & πρόληψη ψυχικής υγείας, κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας ανά ΚΨΥ για ολοκληρωμένη Κοινοτική θεραπεία καθώς και Ομάδα παρέμβασης στην κρίση ανά ΚΨΥ.
 • Να αναπτυχθεί εντός του Νοσοκομείου τομεοποιημένο ΚΨΥ που θα απευθύνεται τόσο σε ενήλικο πληθυσμό , όσο και σε παιδιών- εφήβων
 • Ανάπτυξη νευρολογικής και καρδιολογικής κλινικής
 • Το 18 ΑΝΩ, να παραμείνει οργανικό κομμάτι του Νοσοκομείου με σαφή ενίσχυση του ρόλου των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης.
 • Δημιουργία (3) ειδικών γηροψυχιατρικών οικοτροφείων εντός ή έκτος Νοσοκομείου.
 • Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης ασθενών, προστατευμένα εργαστήρια, εργαστήρια παραγόμενων προϊόντων με την απορρόφηση τους εγγυημένη από το κράτος και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ασθενών.
 • Κέντρο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης προσωπικού.
 • Να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες με νέες Μονάδες για : άνοια, αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ, διατροφικές διαταραχές , επιλόχεια κατάθλιψη, εθισμό στο διαδίκτυο, εθισμό στο τζόγο & στα τυχερά παιχνίδια, εφηβική ψυχιατρική & απεξάρτηση.
 • Μεταστέγαση των δομών μας & νέων ΚΨΥ, σε κενά δημόσια κτίρια για να φύγει ο βραχνάς εκ € που δίνουμε μηνιαίως σε ΄΄ιδίωτες΄΄ ιδιοκτήτες.
 • Κατάργηση κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης στην Ψυχική υγεία. Να ενταχθούν οι ΜΚΟ στο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής Υγείας.
 • Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες ( ΄΄εργολάβοι΄΄ ) (σίτιση, καθαριότητα, ιματισμός) από το ΨΝΑ. Να αναπτυχθούν στον χώρο του Νοσοκομείου : πρότυπη Μονάδα σίτισης, Υπηρεσία Καθαρισμού καθώς και Πλύσης Επαγγελματικού Ιματισμού.

Για την υλοποίηση των παραπάνω βημάτων χρειάζεται αύξηση της χρηματοδότησης, τομεοποίηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Κυρίως όμως χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε να διαφυλαχθεί η Δημόσια Ψυχική Υγεία και να μην γίνει έρμαιο και βορά των ιδιωτών, ημέτερων, φίλων και κουμπάρων.

Οράματα, θα με συγχωρέσετε αλλά επειδή το ακούω εδώ και πολλά χρόνια ότι για κάποιους να  είναι όραμα τους να κλείσουν τα Δημόσια Ψυχιατρεία, μάλλον βλέπουμε διαφορετικά  οράματα. Αλήθεια σύντροφοι αν τα ψυχιατρεία είναι άσυλα και ΄΄πρέπει΄΄ να κλείσουν γιατί σχεδόν όλες οι χώρες τις Ευρώπης τα διατηρούν; Αν ΄΄πρέπει΄΄ να καταργηθούν τα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, γιατί αυτό να ισχύει μόνο στο δημόσιο τομέα και να μην ισχύει στον ιδιωτικό; 

Το όραμα που θα πρέπει  λοιπόν να έχουμε ως κόμμα χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε να διαφυλάξουμε την  Δημόσια Ψυχική Υγεία. Υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο για τις ανάγκες της κοινωνίας.  

Σας παραθέτω στοιχεία σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. του 2014.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ.(2014) για τα Ψυχιατρεία στην Ευρώπη,

Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Κράτη στην Ε.Ε. Αριθμός Ψυχιατρείων
ΓΑΛΛΙΑ579
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 264
ΙΣΠΑΝΙΑ 98
ΒΕΛΓΙΟ66
ΠΟΛΩΝΙΑ 52
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 35
ΟΛΛΑΝΔΙΑ20
ΤΣΕΧΙΑ18
ΦΙΛΑΝΔΙΑ 11
ΑΥΣΤΡΙΑ8
ΚΡΟΑΤΙΑ8
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ8
ΛΕΤΟΝΙΑ 7
ΣΛΟΒΕΝΙΑ5
ΕΛΛΑΔΑ 3
ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ3
ΚΥΠΡΟΣ1
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 1
ΟΥΓΑΡΙΑ0

Τελικά όσοι έχουν το όραμα να κλείσουν τα 3 Ψυχιατρεία στην Ελλάδα επειδή είναι άσυλα,  μπορούν να απαντήσουν γιατί στην Ευρώπη λειτουργούν Ψυχιατρεία ακόμα και δεν τα έκλεισαν; Η Ε.Ε. είναι υπερ της ασυλιακής ψυχιατρικής; Δυστυχώς αναπάντητα ερωτήματα που πειστικές απαντήσεις δεν έχουμε λάβει ποτέ.

Εκπροσωπώντας του συναδέλφους μου στο ΨΝΑ Δαφνί θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν την Ψυχική Υγεία στο  Σχέδιο Νόμου  του Υπουργείου Υγείας   ΄΄ΘΕΣΜΙΚΗ  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΥΓΕΙΑΣ΄΄ που μεταφέρει ΚΨΥ & δομές στις ΥΠΕ και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους θεσμικούς φορείς για την κατάθεση ενός στρατηγικού σχεδίου για την Ψυχική Υγεία και το μέλλον των Ψυχιατρείων. Να διασφαλισθεί ότι δεν θα χαθεί ούτε μία ψυχιατρική κλίνη από το σύστημα και να εξασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας & οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα Ψυχιατρεία.

 Ας είμαι καλόπιστος και ότι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να κλείσουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία αλλά να μετασχηματιστούν και να αναδιαρθρωθούν σε όλα τα επίπεδα τις  λειτουργίες τους  προς όφελος των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτές οι προθέσεις πρέπει να αποδειχτούν στην πράξη με ένα στρατηγικό σχέδιο για την διασφάλιση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στην χώρα μας και όχι με σπασμωδικές κινήσεις που θα φέρουν την απορύθμιση του συστήματος.   

Το ΨΝΑ Δαφνί από το 1999 έχει μετασχηματιστεί. Έχει αλλάξει φιλοσοφία, έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο δομών στην κοινότητα. Χρειάζεται και άλλο μετασχηματισμό; Χρειάζεται. Αλλά προς την ανάπτυξη υπηρεσιών και όχι την συρρίκνωση του.  Είναι λάθος προσέγγιση και ίσως προχειρότητα να γίνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υπαγωγή των ΚΨΥ και των στεγαστικών  δομών στις ΥΠΕ χωρίς να έχει γίνει τομεοποίηση, χωρίς την  δημιουργία νέων δομών & νέων Κέντρων Ψυχικής Υγείας που χρειάζονται ανα την επικράτεια, χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, χωρίς τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) στα 40 χρόνια που κυβέρνησαν με αποφάσεις και πρωτοβουλίες τους άφησαν τα Ψυχιατρεία στην τύχη τους. Με το στίγμα του ασύλου και τους εργαζόμενους όμηρους σε Νοσοκομεία με ημερομηνία λήξης. Ο μακροπρόθεσμος στόχος τους ήταν να διαλύσουν την Δημόσια Ψυχική Υγεία καθώς και την σταδιακή αποδόμηση των Ψυχιατρείων με απώτερο σκοπό μετά από 15 χρόνια το κλείσιμο του (31-12-2015). Αυτό δεν επιτεύχθηκε όταν ΄΄ειδικοί΄΄ της ΝΔ  στάλθηκαν για να εκτελέσουν το βίαιο διαμελισμό του ΨΝΑ.  Δώσαμε την μάχη απέναντι σε μορφές βιαίας διάλυσης του Νοσοκομείου. Δώσαμε την μάχη το Νοσοκομείο μας να παραμείνει ανοιχτό και να προσφέρει Δημόσιες και Δωρεάν Υπηρεσίες σε ΟΛΟΥΣ. Οι εργαζόμενοι κράτησαν και κρατούν το Νοσοκομείο ανοιχτό.

Οποιαδήποτε αλλαγή μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία στη σημερινή εποχή θα γίνει σχεδόν με ελάχιστους Ευρωπαϊκούς πόρους και με το υπάρχον προσωπικό. Μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για μελλοντικές προσλήψεις στην Ψυχική Υγεία, αλλά μέχρι τα γρανάζια του κράτους να τις υλοποιήσουν μπορεί να περάσουν 1&2 χρόνια. Με το υπάρχον προσωπικό θα γίνει η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Για τις αποφάσεις του  μέλλοντος των Ψυχιατρείων οφείλει ως πολιτική ηγεσία να έρθει και να μιλήσει ανοιχτά και ξεκάθαρα στους εργαζόμενους. Να αναπτυχθεί το πλάνο που θα ακολουθηθεί και να το στηρίξουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Όσο υπάρχουν σπασμωδικές κινήσεις, νεφελώδες αποφάσεις και όχι ένα ολοκληρωμένο και προς το Δημόσιο συμφέρον σχέδιο, οι εργαζόμενοι θα είναι ή επιφυλακτικοί ή απέναντι τους.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) βάλτωσαν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Στην οποία έγιναν βήματα για την καλύτερη και ποιοτικότερη Ψυχική Υγεία όμως με λάθος προσέγγιση και  με απίστευτη σπατάλη με τα περισσότερα κονδύλια να μην πηγαίνουν στις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε  άμεσα την επανεκκίνηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με ένα σχέδιο ετών με στόχους και προοπτικές που να μην αφήνει κανένα περιθώριο ούτε τώρα ούτε μετά από χρόνια να προωθηθούν  οι  υπηρεσίες της Ψυχικής Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα των δομών και των υπηρεσιών.     

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ…

 

                         Με συντροφικούς & αγωνιστικούς χαιρετισμούς                

                                                Ζαΐρης Γιώργος

                                                      

Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)                                                                                                  

                                            ΔΕ Διοικητικός Υπάλληλος

 

ΧΑΪΔΑΡΙ 13/4/2018                                                                        

BANNER ΛΟΙΠΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ

­logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για το έκτακτο Επίδομα σε Συνταξιούχους και ΑμεΑ. Οι Υγειονομικοί ΕΚΤΟΣ(!!). ΓΙΑΤΙ;

Τέλος στα παιχνίδια της Κυβέρνησης με το Επίδομα για τους Υγειονομικούς. Να δοθεί σε ΟΛΟΥΣ τους Υγειονομικούς χωρίς αποκλεισμούς ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!!

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ … σε Νέους Αγώνες μας καλεί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ στο Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ

Εμπαιγμός Κυβέρνησης- Υπουργού Υγείας. Παρά τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ προχωρά στην Απόλυση των Επικουρικών που είναι σε Αναστολή.

7η ΥΠΕ: Διοικήτρια και Διοικητές ΔΕΝ εφαρμόζουν τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ του Υπουργείου για ανανέωση των Συμβάσεων(!!). Το Επιτελικό Κράτος στα καλύτερά του…

Τέλος στα παιχνίδια Διοικήσεων με τη παράταση των συμβάσεων όσων είναι σε Αναστολή. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να ανανεωθούν ΟΛΕΣ οι Συμβάσεις Επικουρικών.

Αθλιότητες Κυβέρνησης – Υπουργείου Υγείας. ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ

Με ορίζοντα το 2024(!!) οι «υποσχέσεις» και οι «δεσμεύσεις» Πρωθυπουργού και Υπουργείου Υγείας για Μόνιμες Προσλήψεις στην Υγεία.

Ανακοίνωση της παράταξης ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ του Γ.Ν.Α. »Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»