Πέμπτη, 12 Δεκ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η εύνοια υπέρ των πλουσίων και οι μηδενικές «ελαφρύνσεις» στη μεσαία τάξη διαπερνούν πολλά επίπεδα του φορολογικού νομοσχεδίου. Μια μικρομεσαία επιχείρηση έχει ελάφρυνση 200 ευρώ τον χρόνο, όταν μία από τις 468 μεγαλύτερες της χώρας λαμβάνει ελάφρυνση της τάξεως των 683.000 ευρώ! Άρα οι προεκλογικές αναφορές περί φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη έχουν πάει περίπατο…

Η ταξική μεροληψία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της άσκησης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η εύνοια υπέρ των πλουσίων και οι μηδενικές «ελαφρύνσεις» στη μεσαία τάξη διαπερνούν πολλά επίπεδα του φορολογικού νομοσχεδίου. Δεν είναι μόνο οι «χάρες» στον ΣΕΒ με τη μείωση στον φόρο για τις 468 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μέσω της μείωσης του φόρου από το 28% στο 24%). Ήδη ο ΣΕΒ, εγκαίρως επισημάνει την ειδική έκθεση του για την «υπερφορολόγηση», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 27.6.2019 και ανέφερε πως «το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει ασταθές» συμπληρώνοντας ότι «λιγότερες από 500 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 3 εκατ. ευρώ πληρώνουν πάνω από το 50% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων».

 Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Αν δει κανείς τα στοιχεία των εκτιμήσεων του φετινού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει πως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 4,42 δισ. για το 2019. Συνεπώς οι περίπου 468 επιχειρήσεις κατέβαλαν περίπου 2,21 δισ. ευρώ. Εάν λοιπόν το συγκεκριμένο μέτρο της μείωσης των συντελεστών εφαρμοζόταν φέτος, θα έδινε ελάφρυνση περίπου 320 εκατ. στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, κάτι το οποίο συνεπάγεται -κατά μέσον όρο- ελάφρυνση περίπου 683.000 ευρώ ανά επιχείρηση η οποία έχει κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.

Τι συμβαίνει όμως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Το 90% των συνολικών επιχειρήσεων καταγράφουν κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ, άρα θα δουν ελάχιστες ελαφρύνσεις. Το τελευταίο συνεπάγεται πως μια εταιρεία που δηλώνει κέρδη 5.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει εξοικονόμηση 200 ευρώ τον χρόνο, ήτοι 16,67 ευρώ τον μήνα! Εν ολίγοις, μια μικρομεσαία επιχείρηση έχει ελάφρυνση 200 ευρώ τον χρόνο, όταν μία από τις 468 μεγαλύτερες της χώρας λαμβάνει ελάφρυνση της τάξεως των 683.000 ευρώ! Άρα οι προεκλογικές αναφορές περί φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη έχουν πάει περίπατο… Εκτός αν το 200 είναι μεγαλύτερο του 683.000…

Η μεροληψία κατά των οικονομικά ασθενέστερων φαίνεται και στις «μη προβλέψεις» για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο που αντικαθιστά το ισχύον πλαίσιο για τη φορολογική κλίμακα, όπου εξαφανίζεται το πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν περιστασιακά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα.

 

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το άρθρο 7, που αφορά το νέο όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για τους ανέργους δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά! Ως εκ τούτου, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, οι άνεργοι θα κληθούν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι μεταξύ των εξαιρουμένων είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, η οποία «ξοδεύει» το 70% των ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις όταν το 82% του φόρου εισοδήματος προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι σηκώνουν μονίμως τα βάρη…

Άρθρο του Γιάννη Αγουρίδη. Για την αντιγραφή: Παναγιώτης Παντέλης

BANNER ΛΟΙΠΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ

­logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Και με Νόμο πλέον, από τη Κυβέρνηση της Ν.Δ, η επιστροφή των Εργολάβων στα Νοσοκομεία και το ΤΕΛΟΣ των Ατομικών Συμβάσεων….

Κυβέρνηση Ν.Δ : Καταργεί τις 76 από τις 393 νομοθετημένες μόνιμες θέσεις εργασίας για τη Πρόνοια!!!

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ εφαρμόζει το πρόγραμμα της. Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, διώχνει τις Ατομικές Συμβάσεις και φέρνει πίσω τον Εργολάβο!!!

Ερώτηση Βουλευτών Συριζα και Αίτηση κατάθεση εγγράφων για την επιλογή Διοικητών Νοσοκομείων

Στελέχη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, χέρι-χέρι με την ΕΝΕ, αμφισβητούν και υπονομεύουν(!!) τη θέση της ΠΟΕΔΗΝ για τη χορήγηση 10 ημέρες Ειδικής Άδειας έως 31/12/2019!!!

Διοικητές Νοσοκομείων. Από το χακί στο ΚΑΠΗ, το «επιτελικό» κράτος της Κυβέρνησης της Ν.Δ, δίνει τα ρέστα του…

Ο υγειονομικός χάρτης σε «μετάφραση» του κ. Κικίλια…..

Υπουργός Υγείας κ. Κικίλια: Μετά την 4η ανακοίνωση(!!) προσλήψεων στα ΜΜΕ, μήπως είναι καιρός να τη δημοσιοποιήσετε και να τη στείλετε στο ΑΣΕΠ;

Κυβέρνηση Ν.Δ – Υπουργείο Υγείας-ΑΣΕΠ: Με μεθοδεύσεις βάζουν STOP στις Ατομικές Συμβάσεις. Ανοίγουν διάπλατα τη πόρτα στους Εργολάβους!!.

Κυβέρνηση Ν.Δ- Υπουργείο Υγείας: 2.400.000€, για ανανέωση εξοπλισμού 2 Νοσοκομείων, παραμένουν «παγωμένα» στα συρτάρια τους…